Novinky

Hospodářské ZOOT se pokouší o restart, získal nové finance na provoz

30.
Leden
2019

Největší český online obchod s módou ZOOT požádal o vyhlášení moratoria. To umožní po dobu tří měsíců vylepšit stávající finanční situaci. Kromě ochrany před věřiteli je tak firma připravena na další finanční injekci. Tu poskytne společnost Natland Group.

“ZOOT kvůli nedostatku financí fungoval v kritickém režimu. Právě vyhlášení moratoria je impulsem pro získání financování a nový začátek. Firma už v loňském roce nastartovala řadu opatření s fokusem nikoliv na rychlý růst, ale na otočení do profitability. Věřím, že nový management přispěje k ozdravení firmy a vytvoří ze ZOOTu stabilní firmu na česko-slovenském trhu,” komentuje dění ve firmě jeden z jejích zakladatelů Ladislav Trpák.

Již od jara společnost řešila nedostatečné financování svého růstu, navíc neúspěšně dopadla jednání o vstupu nového investora. V kombinaci se špatnou sezónou, tedy extrémními výkyvy počasí, které mělo negativní dopad na celkové prodeje a vstupem konkurence, se firma dostala do krizové situace. Právě snaha o dohodu s věřiteli vyústila tento týden ve vyhlášení moratoria. ZOOT díky tomu  získá dostatečný kapitál na budoucí provoz.

Provozní financování aktuálně poskytne Natland Group podnikatele Tomáše Rašky společně s novým managementem, který již na sklonku loňského roku skoupil největší závazek mezi věřiteli – pohledávku od Raiffeisenbank. V novém složení se nachází i management firmy, kde aktuálně figurují Lukáš Uhl známý z Dáme jídlo a Robert Vojáček, který spoluzakládal start-up LidskáSíla.cz a vedl růst taxi aplikace Liftago.  Lukáš Uhl i Robert Vojáček vedli transformaci Pietro Filipi, která se ocitla také v před insolvenčním stavu.

“Po dlouhodobých jednáních se podařilo dosáhnout dohody s částí věřitelů. Aktuální financování umožní rozšířit portfolio zboží a posunout firmu k profitabilitě. Zákazníků se současné dění nedotkne. Naopak nastavená opatření i do budoucna zlepší a zároveň zefektivní zákaznický servis,” doplnil nový generální ředitel ZOOTu Lukáš Uhl.